Aankoopervaring Drs. J.J. de Groot – Leeuwarden
Maak van een aankoop geen miskoop. Ondanks mijn financieel-economische achtergrond en veel jaren ervaring met allerhande financiële problemen ook in de bedrijfsmatige sfeer, hebben wij de keuze gemaakt om ons te laten begeleiden door een erkende makelaar bij de aankoop van ons nieuwe woonhuis. Huizen kopen (en verkopen) is een vak apart. Alles kun je toch leren? Ja, maar je hebt het te weinig bij de hand. Mensen kopen meestal maar één of hooguit een paar keer een huis in hun leven. Waar kun je dan de mist mee ingaan? Een willekeurige greep: Wat voor eisen stel ik aan het huis, de psychologie, voorwaarden in de koopovereenkomst, de prijs van het huis, maar ook de roerende overname, de technische keuring.
Er zijn handige checklists die je behulpzaam kunnen zijn bij het formuleren van de eisen die je aan je toekomstige woonhuis stelt. Een gesprekje – na het invullen van het lijstje – met een deskundige ‘sparring partner’ brengt je veel verder. In de interactie ontstaan er nieuwe gedachten en inzichten en dus de basis voor een betere keuze.
De psychologie. Het komt heel vaak voor – bij het ontbreken van een aankoopmakelaar – dat het ‘willen hebben’ van het huis gaat domineren boven een verstandige keuze. Onze makelaar kende het woningbestand van de gemeente waar we wilden kopen, hij doet de hele dag niets anders. Hij heeft zoveel vergelijkingsmateriaal dat hij je kan afhouden van dat ‘persé’ willen hebben óf het willen kopen tegen een te hoge prijs. Particulieren bederven vaak de markt omdat ze té graag willen.
De voorwaarden in de koopovereenkomst. Het financieringsvoorbehoud is algemeen bekend, ook daar worden volgens de overeenkomst specifieke eisen aan gesteld. Als je daar niet aan voldoet ben je wel de 10% aanbetaling kwijt. Het kopen onder ‘voorbehoud verkoop eigen woning’ is minder bekend en er zitten duidelijk haken en ogen aan vast. Is het niet te leren? Ja natuurlijk, maar niet als je het maar af en toe doet!
De prijs van het huis is al even besproken. Onze makelaar kent de markt, kent vergelijkbare huizen en heeft een matigende werking op de prijs. Vaak wordt eerst de prijs van het huis afgesproken en dan pas gekeken naar de eventuele overname van roerende zaken (zonwering, vloerbedekking, verlichting enz). Dat is knap laat. Onze verstandige makelaar behandelde dat in één adem door met de prijs van het huis zelf. Het scheelt! Bij het goed vaststellen van de prijs wordt de financiering ook weer eenvoudiger. Hoewel een makelaar met de financiering niet direct te maken heeft, kan hij wel goed verwijzen. Heb je een verhuizer nodig, goed en niet duur? Uit ervaring weet ik de beste te hebben gekozen, dank zij mijn aankoopmakelaar! Ook wordt soms vergeten de technische keuring te laten doen (of door een ‘handige’ oom). Een grote vergissing, onze makelaar hielp daarbij.
Het lijkt zo leuk de courtage (de provisie voor de makelaar) te besparen. Een goede, erkende makelaar verdient royaal zijn eigen provisie terug, Zijn opbrengst is hoger dan wat hij kost!
Maak dus nooit de fout van: DAT KAN IK WEL ZELF en laat je begeleiden. Kies wel een ERKENDE makelaar!

Aankoopervaring Mw. H. Schurink
Onlangs heb ik, met behulp van een NVM aankoopmakelaar, een huis gekocht. Een veilig gevoel! Hij begeleidt het proces en neemt veel zaken uit handen. Temeer omdat de verkopers hadden besloten om veel zaken zelf te doen en hun makelaar uitsluitend hadden ingeschakeld om de woning op Funda te plaatsen. Ook na de koop is het een rustig gevoel om met eventuele vragen nog bij iemand terecht te kunnen.

Aankoopervaring Dhr. R. Brouwer – Stiens
Heel mijn jeugd zijn mijn ouders altijd aan het doe-het-zelven geweest om van hun huis een paleisje te maken. Daardoor was ik in de veronderstelling dat ik ook wel wat verstand van klussen had en waar ik op zou moeten letten bij het kopen van een huis. Toen wij ons huis kochten, had ik dus ook geen aankoopmakelaar nodig, die kost alleen maar geld, dacht ik. We nemen gewoon mijn vader even mee. We letten goed op de bedrading en of alles voorzien was van dubbelglas. Ook even onder de vloer gekeken, de standaard dingen. Bovendien kwam de verkopende makelaar heel betrouwbaar over en wist ook te vertellen dat het huis 3 à 4 jaar geleden nog was gerenoveerd. Nou dat kan toch niet misgaan?
Maar waar wij niet op gelet hadden daar kwamen we 2 a 3 jaar later pas achter. Als ik op de bank zat, vlak bij het raam en als de wind daar vol op stond, dan voelde ik het soms binnen tochten. Raar het was immers thermopeen. Maar achteraf uit de jaren 70 en dat was met die vorige renovatie niet vervangen. Wel dubbelglas maar met een isolatiewaarde van 0,0. Inmiddels hebben we alle ramen vervangen en is dat verholpen.
Waar we met de storm van oktober 2013 achterkwamen was het achterstallige onderhoud van het dak. Zoals bij zovelen hadden wij ook stormschade. Maar het viel gelukkig reuze mee. 5 nokvorsten lagen eraf. Dus even het dak op en weer terug leggen. Maar toen ik het dak op ging en via de panlatten omhoog zou lopen, bleken deze allemaal verrot. In de 100 jaar dat ons huis oud is, waren deze nog nooit vervangen. Dus hebben we afgelopen zomer het hele dak moeten renoveren. Want als er weer een storm komt wil je ook niet dat dan het hele dak eraf ligt.
Al met al toch aardig wat achterstallig onderhoudt dus. En ja bij de aankoop hadden we beter op moeten letten. Maar je bent verliefd en je wilt het huis zo graag. En zo lang het goed gaat is er niks aan de hand. Maar ik ben er van overtuigd dat als wij een aankoopmakelaar hadden ingeschakeld. Hij ons op deze punten had gewezen en wij dit in de aankoopprijs hadden mee kunnen nemen.
Als wij ooit een nieuw huis gaan kopen, dan nemen wij een aankoopmakelaar mee. Hij kan in alle opzichten veel besparen. En als ik eerlijk ben, als je zo’n groot bedrag uitgeeft is het toch ook wel verstandig om een adviseur mee te nemen.