Kadaster: 45 procent meer registraties in oktober

De woningverkopen blijven aantrekken. In oktober zijn 44,6 procent meer huizen door het Kadaster geregistreerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Kadaster maandag publiceerde.

 

 

De stijging is terug te zien bij alle woningtypen. Vooral vrijstaande huizen verwisselden vaker van eigenaar. Bij twee-onder-een-kapwoningen is de toename het minst groot.

In totaal kregen afgelopen maand 14.353 huizen een nieuwe eigenaar. Vergeleken met september komt dat neer op een stijging van 10,8 procent.

Ook het aantal gedwongen huizenverkopen steeg in oktober. Er hadden 216 executieveilingen plaats. Dat waren er 9,6 procent meer dan jaar geleden.

Het Kadaster registreerde vorige maand verder 20.179 nieuwe hypotheken, op jaarbasis een toename van bijna 35 procent.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *