Kopers verdienen eerlijk en open behandeling op vechtersmarkt

Sinds vorig jaar hebben de verkopers het weer voor het zeggen in de binnensteden van  Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht. De woningen worden er razendsnel verkocht en veel gaan boven de vraagprijs weg. Het functioneren van de woningmarkt in de hoofdstad en sommige studentensteden vraagt om passende oplossingen. Uitgangspunt daarbij moet zijn dat de koper eerlijke kansen krijgt en een helder inzicht in hoe de transacties verlopen.

Wat is de situatie in Amsterdam? Volgens cijfers van de NVM wordt op 70% van de Amsterdamse koophuizen binnen de ring boven de vraagprijs geboden. In het gebied daaromheen is dat 30%. Deze overspannen prijsontwikkeling leidt niet alleen in Amsterdam, maar ook in de centra van een aantal studentensteden tot verstoringen. Woningzoekenden leveren vaak blind hun bod bij een makelaar in. De bieder heeft geen idee hoeveel andere bieders er zijn en hij weet niet of zijn hoge bod leidt tot het verwerven van de gewenste woning.

Om deze situatie het hoofd te bieden, wil de NVM een online biedingssysteem lanceren. Volgens de NVM is het grote voordeel hiervan dat iedereen ziet wat er gebeurt. Het vergroot de transparantie van het bieden. En zowel verkoper als koper weten exact waar ze aan toe zijn.  Dat is een goede zaak, vindt ook de Makelaarsvereniging Amsterdam (NVM afdeling Amsterdam). Daarom denken wij gezamenlijk met hen en andere partijen aan het opzetten van een dergelijk systeem.

Bij de invoering van zo’n systeem moet wat de NVM betreft zorgvuldigheid boven snelheid staan. Dus eerst goed in kaart brengen wat de voor- en nadelen van zo’n online biedingssysteem zijn. Het uiteindelijke doel is, zoals gezegd, dat de koper eerlijk en open wordt behandeld.

De volgorde is in de optiek van de NVM zo: eerst kijken of online bieden wel een oplossing is voor de ontstane situatie. Dan de voor- en nadelen van zo’n systeem goed doornemen. En vervolgens het systeem zo inrichten dat er maximale transparantie is en de mogelijkheid om eerlijk zaken te doen. En voor de zorgvuldigheid – kijken of het goed werkt – gaan we eerst een proef doen met zo’n nieuw online biedingssysteem. Met deze stappen zijn we nu aan de slag. Tot die tijd is het de taak voor NVM-makelaars om kopers in zo’n biedingsproces eerlijk en zorgvuldig te adviseren.

Roeland Kimman is woordvoerder van de NVM

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *